Ten przepis na marchew po koreańsku zyskuje ostatnio na popularności. Pyszna i szybka w wykonaniu. Zdrowie na talerzu

Ten przepis na marchew po koreańsku zyskuje ostatnio na popularności. Potrawa wychodzi dość pikantna, może służyć jako osobne danie.

Jest też bardzo ciekawym i smacznym dodatkiem. Receptura jest prosta, chociaż sam proces przygotowania trwa nieco dłużej, ale zapewne każdy sobie z nim poradzi. Zapraszam więc do skorzystania z poniższego opisu.

Składniki: 

  • 1kg marchwi,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu(9%),
  • 70g oleju roślinnego,
  • łyżeczka soli,
  • czerwona papryka w proszku(do smaku),
  • ok. 5 ząbków czosnku(można dostosować do własnych upodobań),
  • opcjonalnie: pęczek świeżej kolendry i szczypta zmiażdżonych nasion kolendry.

Marchew należy dokładnie umyć i obrać. Ścieramy ją na specjalnym tarle – potrzebne będą jak najdłuższe, cienkie paseczki.

Oprószamy cukrem i solą, dodajemy ocet i starannie mieszamy przez kilka minut. Tak wymieszana musi odstać 15min. Dodajemy odrobinę czerwonej papryki. Podgrzewamy olej roślinny, polewamy nim sałatkę i ponownie ją mieszamy.

Dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i ponownie odstawiamy na 15min. Dodajemy szczyptę zmiażdżonych nasion kolendry. Tak przygotowaną marchew można zjeść od razu, ale zalecane jest postawienie w lodówce, do czasu aż się mocno schłodzi.

Tuż przed podaniem można dodać świeżą, drobno posiekaną kolendrę. Nada jej ona wyjątkowego smaku. Innym polecanym dodatkiem mogą być też świeżo uprażone nasiona sezamu. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!