Kebab na patyku w domu: Przekonaj się, jakie są smaczne.
671
Podobno najlepsze dania w Gruzji znajdziesz nie w restauracjach, ale w przydrożnych kawiarniach, stołówkach i po prostu w domu.
To tam poznasz autentyczny smak wszystkich Twoich ulubionych potraw. I choć wiele z nich gotuje się na otwartym ogniu, czy wiesz, że kebab w domu też okazuje się bardzo smaczny?
Sekret gotowania tkwi nie w węglach, ale w samej technice wyrabiania mięsa mielonego. Dzięki temu nabiera gęstości i pozostaje jak najbardziej soczysty nawet po usmażeniu.
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
70 g boczku
sól, pieprz czarny mielony do smaku
1 cebula
50 ml oleju słonecznikowego
20 g kolendry
0,5 łyżeczki pietruszki
papryka do smaku
Przygotowanie:
Będzie lepiej, jeśli sam ugotujesz mięso mielone. Wymieszaj z drobno posiekanymi kostkami boczku i cebulą.
Dodaj zioła, przyprawy i sól. Teraz najważniejsza rzecz: zagnieść mięso mielone do lepkiej konsystencji. Następnie odstaw do lodówki na pół godziny.
Mięso mielone nakładamy na szaszłyki lub małe wykałaczki, nadając mu eliptyczny kształt. Rozciągnij go i odpowiednio ściśnij boki. W ten sposób kebab zachowa więcej soku.
Na patelni rozgrzej olej i smaż szaszłyki równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe!
Ważna wskazówka: musisz jeść kebab na gorąco! Schłodzony traci swój urok i przypomina bardziej klopsiki. Jeśli podoba Ci się nasz przepis na kebab na patyku, podziel się nim ze znajomymi.