Ten pyszny kawowy krem mascarpone zrobisz w 5 min. Idealny smak. Sprawdzony przepis
496
Krem mascarpone można zrobić w pięć minut. Dzięki niemu poczuje się smaki kuchni włoskiej.
Przepis ten cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Charakteryzuje się niespotykanym w kuchni polskiej smakiem i prostotą przygotowania.
Składniki:
250 g serka mascarpone,
250 ml bitej śmietany,
100 g cukru w proszku,
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Jako że krem ma być przygotowany w bardzo krótkim czasie, wszystkie czynności należy wykonywać bardzo szybko. Na początku należy wymieszać kawę rozpuszczalną w zagotowanej wodzie. Gdy spadnie temperatura mieszanki można dodać serek mascarpone i śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu tych składników można dodać cukier.
Całość łączyć tak długo, dopóki cukier w całości się nie rozpuści. Podczas wykonywania tego przepisu najlepiej korzystać z miksera, który z łatwością zagęści składniki.
Mieszanie powoduje, że krem będzie mieć wyższą temperaturę niż wymagana. Aby powróciła ona do normy, należy odstawić go do lodówki, gdzie wystygnie. Tak przygotowany krem może stać się głównym składnikiem bardzo popularnego deseru – tiramisu.
Należy pamiętać, że dzieciom warto podać ten krem, używając do jego przygotowywania kawy bezkofeinowej lub kakao.