Przedstawiamy Ci prosty przepis na wyśmienite danie, które zaskoczy Twoich domowników. Gwarantujemy, że będziesz często je przyrządzać, na codzień i od święta.
1 113
Kolejnym krok gotowania tej potrawy to przygotowanie farszu. Filety z kurczaka powinno opłukać się w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę. Podobnie należy zrobić z pomidorkami, szczypiorkiem i koperkiem.
Umyć, pomidorki również pokroić w kostkę, a odrobinę szczypiorku i koperek posiekać. Następnie wszystkie składniki wrzucić do miski, zetrzeć ser, posolić, popieprzyć, dodać przyprawy do kurczaka i wymieszać.
Na kuchennym blacie należy rozłożyć liście kapusty i na środku każdego z nich nałożyć farsz. Aby uformować z tego bombę do zjedzenia, trzeba zawinąć liście do środka w taki sposób, by przykryć nadzienie i uformować kulkę. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, należy włożyć je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
W małej misce rozmieszać śmietanę, sól i czosnek. Tak przygotowanym sosem należy polać kapuściane kulki, a następnie umieścić naczynie żaroodporne w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piec przez 40 minut.
Tuż przed podaniem można posypać kulki świeżymi, posiekanymi ziołami, by nadać im bardziej aromatyczny smak. Można jeść je same lub podać z ziemniakami albo kluskami śląskimi.