Zdrowe, pełne smaku i składników odżywczych sałatki. Oto nasze propozycje na lekki i bardzo smaczny posiłek w wiosenne dni.
2 467
Wyśmienita, dietetyczna sałatka z kapusty dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Można jeść ją rano i wieczorem, bez strachu o zbędne kilogramy.
Potrzebujesz szybkiego przepisu na smaczne danie dla całej rodziny? Sałatka z kapusty z pewnością Ci zasmakuje. Przedstawiamy aż dwie sałatki, które urozmaica Twoje menu oraz pozwolą zachować Ci wymarzona figurę.
Sałatka z kukurydza i jabłkiem
Składniki:
zielone jabłko – 100 g
kapusta – 400 g
sok z cytryny – 1 łyżeczka
drobno pokrojony koperek
kukurydza konserwowa
jogurt naturalny 3-4 łyżek
ogórek sałatkowy – 1 sztuka
przyprawy i sól
Sposób przygotowania:
Najpierw pokrój kapustę w drobne plasterki. Ogórka również umyj i pokrój w cienkie plastry i w paski, a potem przełóż do miseczki. Obierz jedno jabłko, a następnie pokrój je oraz polej sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj posiekany koperek, kukurydzę oraz sól i przyprawy. Smacznego!
Sałatka z kolendrą i jajkami
Składniki:
jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
gałązki kolendry i kopru – 2 sztuki
oliwa z oliwek – 2 łyżki
musztarda – 1- 2 łyżeczki
śmietana – 3 łyżeczki
kapusta – 400 g
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Najpierw pokrój ogórka i kapustę w ten sam sposób jak w przepisie na pierwszą sałatkę. Dodaj posiekaną drobno kolendrę oraz koperek. Ugotuj jajka na twardo. Żółtka i białka pokrój na drobne kawałki, potem wszystko rozgnieć widelcem. Dodaj do masy jajecznej sól i przyprawy, pieprz, śmietanę oraz musztardę. Wymieszaj dokładnie składniki. Gotowe!