Kocham gotowanie! Nie mogę się powstrzymać, gdy znajdę w Internecie nowy przepis na znane danie.
Jednocześnie nie mam czasu na gotowanie. Myślę, że wiele hostess mnie zrozumie. Kiedy jest dużo pracy, a chcę jeść (i nie tylko dla mi, ale całej rodzinie), na ratunek przychodzi zapiekanka mięsna z kapustą.
Kochasz gołąbki? Jeśli tak, to pokochasz ten przepis na rodzinny obiad. Pierwsze wrażenie tej zapiekanki było takie samo jak w przypadku gołąbków babci. Ale nie było z nią kłopotów i nie było potrzeby niczego owijać. Dzielę się przepisem na soczyste, delikatne i bardzo proste danie.
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 200 g pomidora
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- ser żółty twardy do smaku
- olej słonecznikowy do smaku
- 2 łyżki koperku
Przygotowanie:
Czosnek, pomidory i cebulę przekręcić przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze. Wymieszaj powstałą masę warzywną z mięsem mielonym, solą i pieprzem.
Kapustę posiekać, posolić, dodać paprykę i rozgnieść rękoma. Kapusta powinna wypuścić sok i stać się trochę bardziej miękka.
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Ułóż połowę kapusty, na wierzchu mięso mielone, a następnie drugą połowę. Następnie wymieszaj śmietanę z pastą pomidorową, koperkiem i zalej zapiekankę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę. Posyp serem do smaku 10 minut przed zrobieniem.
Jeśli na obiad gotuję zapiekankę mięsną z kapustą, zamiast kwaśnej śmietany używam mielonego kurczaka i jogurtu. Okazuje się więc nie mniej satysfakcjonująca, ale znacznie lżejsza. Możesz także eksperymentować z dodatkami.