Rewelacyjne ciasto jabłkowe – Trzy razy w tygodniu kroję jabłka, zalewam je ciastem i piekę do perfekcji.
15 534
Przepis ten gwarantuje przygotowanie wyśmienitej szarlotki, która zachwyca swoją miękkością i niepowtarzalnym smakiem. Jest to szybka i łatwa metoda przyrządzenia tego ciasta.
Składniki potrzebne:
Masło do wysmarowania formy
Sok z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
150 gramów cukru
180 mililitrów mleka
80 gramów masła
300 gramów zwykłej mąki
3 jabłka
Instrukcje:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ubijamy jajka z cukrem.
Następnie dodajemy mleko i miękkie masło, kontynuując ubijanie.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jabłka przygotowujemy, krojąc je na kawałki bez obierania i usuwania rdzenia.
Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia o wymiarach 21×31 cm.
Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut.