Z mięsa mielonego nie tylko zrobisz klopsy – Wypróbuj te pyszne gniazda mięsne wypełnione grzybami i serem.

Mięso mielone jest stosunkowo popularnym mięsem i może być przetwarzane na wiele sposobów. Spróbuj czegoś nowego i przygotuj dla rodziny te oryginalne gniazda wypełnione grzybami i serem, wypiekane w piekarniku.

Składniki:

  • 800 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanki obu)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 100 g twardego żółtego sera
  • sól,
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbijamy też do niego jajko, solimy, doprawiamy i mieszamy.

Drugą cebulę myjemy, kroimy na mniejsze półpierścienie i smażymy na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i gotuj razem. W międzyczasie zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

Nacieramy talerz odrobiną oleju i z masy mięsnej zaczynamy formować średniej wielkości gniazda. Najpierw formujemy kule, w których robimy dziury, a następnie dostrajamy je.

Napełnij startym serem, ułóż duszone pieczarki i przykryj drugą warstwą startego sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut.

Wszystko gotowe. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!