Z mięsa mielonego nie tylko zrobisz klopsy – Wypróbuj te pyszne gniazda mięsne wypełnione grzybami i serem.
1 123
Mięso mielone jest stosunkowo popularnym mięsem i może być przetwarzane na wiele sposobów. Spróbuj czegoś nowego i przygotuj dla rodziny te oryginalne gniazda wypełnione grzybami i serem, wypiekane w piekarniku.
Składniki:
800 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanki obu)
2 jajka
2 cebule
300 g pieczarek
100 g twardego żółtego sera
sól,
mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbijamy też do niego jajko, solimy, doprawiamy i mieszamy.
Drugą cebulę myjemy, kroimy na mniejsze półpierścienie i smażymy na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i gotuj razem. W międzyczasie zetrzyj twardy ser na grubej tarce.
Nacieramy talerz odrobiną oleju i z masy mięsnej zaczynamy formować średniej wielkości gniazda. Najpierw formujemy kule, w których robimy dziury, a następnie dostrajamy je.
Napełnij startym serem, ułóż duszone pieczarki i przykryj drugą warstwą startego sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut.