W zaledwie 15 minut przygotuj najlepszy na świecie deser śmietankowy. Instrukcja krok po kroku.
14 375
Ten przepis to szybki i łatwy deser bez pieczenia.
Upewnij się, że postępujesz zgodnie z poniższymi instrukcjami. Krem jest pyszny i można go wykorzystać do ciast i tortów.
Oto składniki potrzebne do przygotowania tego deseru
1 opakowanie żelatyny
300 g mleka skondensowanego
500 g śmietany
150 ml wody
Można również dodać: herbatniki maślane, biszkopty lub herbatniki (Aby je nasączyć, można użyć kawy, kakao lub mleka)
Składniki do dekoracji:
200 g czekolady
250 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Na dnie miski ułóż warstwę suchych lub namoczonych herbatników. Przygotuj krem. Połącz śmietanę i mleko skondensowane. W niewielkiej ilości wody rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Możesz też użyć zimnego usztywniacza do żelatyny. Połącz krem z przygotowaną żelatyną. Masę można wyłożyć bezpośrednio na warstwę herbatników, lub można na przemian wykładać krem i herbatniki. Wszystko zależy od tego, jak lubisz podawać ten deser.
Należy przygotować polewę. Śmietankę należy podgrzać i stale mieszać. Dodać posiekaną czekoladę. Można to również zrobić w mikrofalówce. W takim przypadku czas przygotowania jest znacznie krótszy. Polewę można wykorzystać do udekorowania całego deseru. Po zastygnięciu podawać.