Ten deser z pewnością podbije serca wszystkich, ale szczególnie gospodyni. Ten przepis jest przetestowany.
2 900
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zrobione na bazie kefiru szybko znikają. Te obłędnie pyszne smakołyki wymagają tylko kilku składników – każdy może je zrobić w domu.
Te ciasteczka są pysznie miękkie i niesamowicie aromatyczne. Mają niską zawartość cukru, więc docenią je osoby, które chcą się odchudzać.
Do wykonania idealnej przekąski potrzebujemy tych składników.
200 g Kefiru bez tłuszczu
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Zmielone płatki owsiane 100g
5 g proszku do pieczenia
2 jajka
1 cytryna
Słodzik (opcjonalnie, np. stewia)
Wymieszaj razem mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia, aby przygotować deser. Dobrym pomysłem jest dodanie słodzika na tym etapie, jeśli chcesz posłodzić deser miodem lub słodzikiem. Połącz masę z jajkami i kefirem. Mieszaj składniki razem, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Następnie za pomocą blendera rozgnieć cytrynę. Zmiksuj cały owoc wraz ze skórką. Następnie połącz ciasto z owocami i dobrze wymieszaj.
Uformuj ciasto w kulki używając rąk. Kulki powinny być tej samej wielkości co orzech włoski. Możesz je udekorować, dodając do surowych owoców odrobinę cukru pudru. W tej roli można użyć również zmielonego ksylitolu.
Kulki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 15 minut. Ciasteczka można ostudzić i są gotowe do delektowania się nimi. Smacznego!!!