Diabelski tost z mieszanką mięsną – Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.
938
Diabelski tost z mieszanką mięsną – procedura przygotowania
Jeśli chodzi o przekąski do piwa w gronie znajomych, trudno znaleźć bardziej wyczekiwany przysmak niż tost z diabelską mieszanką mięsną.
Składniki
mała cebula – 1 szt
papryka – 1/2 szt
pieprz biały – 1/2 szt
papryczka chili – 1 szt
czosnek – 2 ząbki
olej roślinny – w razie potrzeby
mięso mielone (mieszanka wołowiny i wieprzowiny) – 250 g
obrane pomidory – 2 łyżki
sos sojowy – 1 łyżka
Worcester – 1 łyżka
sól – do smaku
musztarda pełnotłusta – 1 łyżeczka
mielony czarny pieprz – do smaku
tabasco – kilka kropli
woda – 1 szklanka
chleb – kilka kromek
tarty ser – do smaku
Przygotowanie
Drobno posiekaj cebulę, oba rodzaje papryki, papryczkę chili i dwa duże lub trzy małe ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i smaż cebulę przez 3 minuty. Następnie dodać całą paprykę i smażyć kolejne 3 minuty.
Do warzyw dodać mięso mielone i dalej smażyć na złoty kolor. Dodać zmielone pomidory, sos sojowy i Worcestershire, sól, mielony czarny pieprz i odrobinę musztardy. Wymieszaj i dodaj kilka kropli tabasco. Na koniec wrzucamy posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj, dodaj szklankę wody i pozwól mu bulgotać bez przykrycia, aż uzyskasz gęsty sos.
Na czystą patelnię wlej odrobinę oleju i dobrze go rozgrzej. Kromki chleba kroimy w miarę grube, dzielimy je prosto na pół i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gdy grzanki będą już podsmażone, zdejmij je z oleju, posmaruj z obu stron ząbkiem czosnku i posmaruj odrobiną mieszanki mięsnej. Posyp dowolnym startym serem, posyp świeżymi warzywami i podawaj.