Odkryj, dlaczego nigdy nie wyrzucam pestek z daktyli: sekret moich niezbędnych zdrowotnych praktyk.
Ostatnio zdecydowanie częściej z moim mężem sięgamy po bakalie, niż po słodycze.
Jeszcze kilka miesięcy wcześniej, podczas mojego powrotu do formy po długiej zimie, dokonałam generalnej zmiany diety, która opierała się na spożywaniu dużej ilości bakalii. To znacząco przyczyniło się do mojej utraty wagi.
W trakcie tego procesu odkryłam doskonałą metodę na przygotowanie kawy z nasion daktyli. Metoda ta została mi ujawniona przez znajomego, który już od pięciu lat mieszka w Izraelu. Opowiadał mi o pewnej miejscowej kawiarni, znanej z serwowania tego wyjątkowego napoju, który przyrządzany jest podobnie do tradycyjnej kawy, lecz cechuje się unikalnymi niuansami.
Instrukcja przygotowania kawy z nasion daktyli
Początkowy krok to dokładne wysuszenie nasion. Po obraniu daktyli z miąższu, rozmieść je na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 30 minut.
Po wysuszeniu, nasiona należy wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć do momentu, aż nabiorą lekko złocistego koloru. Należy uważać, by ich nie przypalić. Ich gotowość poznasz po tym, że staną się kruche.
Następnie, użyj elektrycznego młynka, by zmielić nasiona na proszek.
Do przygotowania napoju na 250 ml wody, użyj dwóch łyżeczek kawy z daktyli. Napój ten charakteryzuje się delikatnymi nutami miodu i owoców, a jego kolor jest zbliżony do zwykłej kawy.
Korzyści płynące z picia kawy z nasion daktyli
Kawa z nasion daktyli jest napojem o bogatej historii, sięgającą czasów starożytnych Beduinów z Sahary, którzy przygotowywali ją wiele wieków temu, zdając sobie sprawę z jej dobroczynnych właściwości.
Ten wyjątkowy napój jest nie tylko orzeźwiający, ale również nie zawiera kofeiny ani glutenu. Posiada charakterystyczny, przyjemny smak i jest całkowicie bezkwasowy.
Nasiona daktyli zawierają składniki, które wspierają leczenie zgagi i wspomagają trawienie. Regularne spożywanie tego napoju wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed wolnymi rodnikami oraz zasila organizm w antyoksydanty.