Polska kuchnia nie docenia czosnku. A szkoda. Jego właściwości prozdrowotne są powszechnie znane. Jest tak skuteczny, że zapomnisz o chorobie.
12 016
Jesienią i zimą nasz organizm jest bardziej podatny na przeziębienia i inne choroby.
To właśnie wtedy nasze ciała nie otrzymują wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych ze świeżych owoców czy warzyw. W ostatnich latach nauczyliśmy się zwalczać infekcje za pomocą środków farmaceutycznych i suplementów diety. Ale choroby istniały też na długo przed tym. Jak radziły sobie z nimi nasze prababki i babki?
Czosnek ma wiele skarbów
Czosnek jest powszechnie stosowanym w kuchni warzywem. Wyjątkowy smak i aromat czosnku może nie każdemu odpowiadać. Jest doskonałym składnikiem w kuchni, a także może być stosowany w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli i grypy.
Jest również świetny na obniżenie ciśnienia krwi, bóle stawów i kości. Allicyna jest 15 razy silniejsza od penicyliny, jeśli chodzi o właściwości antybakteryjne. Osoby, które częściej spożywają czosnek nie mają nadmiernego apetytu.
Może być stosowany do regulowania i obniżania poziomu glukozy we krwi, jest również stosowany w leczeniu alergii. Świetnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co można znaleźć w każdej kuchni. Może czas zacząć dostrzegać korzyści dla siebie.