Co zrobić aby czosnek nie kiełkował i nie gnił – skuteczny trik, który stosuje od lat
1 007
Nim w każdym domu na stałe zagościła lodówka, czosnki splatane były w warkocz i wieszany w chłodnym ciemnym miejscu.
Zawieszony w ten sposób czosnek nie pleśnieje oraz nie ma możliwości wykiełkowania i może przewiesić wiele miesięcy w naszej spiżarni. Oczywiście, nie każdy ma ku temu możliwość, aby tak zachować szarą główkę przez zimę, więc jakie są inne sposoby?
Podpalanie korzeni
Niewielkiej wielkości korzonki odpowiedzialne są za kiełkowanie czosnku. Aby uniknąć utraty wartości odżywczych, przypal z pomocą palnika, zapalniczki bądź zwykłych zapałek jego korzenie. Dzięki temu masz pewność, że główka nie wykiełkuje i będziesz mogła cieszyć się jego świeżością o wiele dłużej.
Ukryte w soli
Zakopanie czosnku w soli uchroni warzywo od wilgoci, która przyspiesza proces gnicia i kiełkowania. Do tego sposobu najlepiej użyć większego pudełka z pokrywką, bądź trzylitrowy słoik. Układaj na przemiennie warstwę soli i główki, aby mieć pewność, że przechowasz je na długo z całą świeżością, jaką posiadają.
Zamiast soli możemy nasz czosnek skryć również w trocinach, zbożu, mące bądź popiele. Pamiętać musimy jednak aby górna warstwa materiału, który będzie chłonął wilgoć, nie była mniejsza, niż 2 cm. W innym wypadku wilgoć może sięgnąć naszych szarych główek.
Parafina
Stopiona parafina, była bardzo często używana w sklepach. Świeżo kupiony czosnek zanurzano w stopionej parafinie, tak aby go zakonserwować i zachować jego świeżość na długo.
Czy dowiedziałeś się czegoś nowego na temat przechowywania czosnku? Jeśli tak nie bądź samolubny! Podziel się tym odkryciem ze znajomymi!