Każda gospodyni musi znać ten szybki i pyszny przepis: Pasta z cukinii i pomidorów w słoikach.
9 235
Miękkie pieczywo z pastą z cukinii to fantastyczny przysmak sam w sobie. Mieszanka ta jest również doskonała do mięsa, zup lub makaronu. U nas jest to zdecydowanie najlepszy sposób na wykorzystanie naszych ulubionych warzyw!
Potrzebujesz:
3 kg cukinii
500 g marchewki
500 g papryki
5 ząbki czosnku
1,5 kg pomidorów
2,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
100 g cukru
2 łyżki soli
200 ml oleju
Przygotowanie:
Pomidory zmiel w maszynce do mięsa (możesz je obrać, ale nie jest to konieczne). Zmiel też cukinię.
Na koniec zmiel paprykę, czosnek i marchew (możesz je też drobno zetrzeć). Dodaj również wszystkie pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszaj i przełóż na kuchenkę. Gotuj mieszankę warzywną na średnim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszaj. Następnie dodaj ostrą czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut. Włóż jeszcze gorącą mieszankę do wysterylizowanych słoików.
Następnie szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry dnem. Na koniec przykryj ciepłym kocem i pozostaw do ostygnięcia. Przekąska ta doskonale sprawdza się do zup, sosów, a nawet samodzielnie – np. ze świeżymi wypiekami. Życzymy dobrego smaku! 🙂