Dziewczyny, ta marynowana cukinia powala na kolana. Dietetyczna przekąska -Obłędny smak
1 465
Kiedy sezon na cukinię jest w pełni to czas, by przygotowywać z niej jak najwięcej pysznych dań i przekąsek.
Sposobów na dania z cukinii jest całkiem dużo i można ją używać na różne sposoby. Dzisiaj chcemy podzielić się z Tobą pomysłem na cukinię marynowaną. Przekąskę tak pyszną, że natychmiast znika z talerza.
Składniki na marynowaną cukinię
młoda cukinia – 500 g
czosnek – 5-6 ząbków
miód – 2 łyżki
ocet – 2 łyżki
sól – 1,5 łyżeczki
oliwa – 30-40 g
pieprz czarny mielony
świeże zioła
Przygotowanie przekąski
Cukinię dokładnie myjemy – ponieważ jest to młoda cukinia nie ma potrzeby obierania jej ze skórki – i kroimy na bardzo cienkie plastry bądź paski. Do tego celu dobrze jest użyć obieraczki do warzyw, wtedy plastry będą jednakowo cieniutkie. Pokrojoną cukinię odstawiamy na parę minut, do pozbycia się nadmiaru wody.
W tym czasie przygotowujemy marynatę – olej mieszamy z miodem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy pieprz do smaku, posiekane ulubione świeże zioła wg uznania i ponownie dokładnie mieszamy.
Cukinię odsączamy z wody, odciskamy – można to zrobić przy pomocy papierowego ręcznika i zalewamy przygotowaną marynatą. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
Po tym czasie nasza prosta, ale pyszna letnia przekąska z cukinii jest już gotowa. Marynowana cukinia to idealny dodatek do różnych potraw np. mięsnych lub rybnych lub po prostu na kanapki. Smacznego!