Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut.
Banany obierz i na talerzu rozgnieć widelcem do konsystencji miazgi.
Do nowej miski przekładamy banany, dodajemy jajka i sol. Mieszaj trzepaczką. Wsyp kakao i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie połącz składniki.
Do miski z płatkami owsianymi wlej masę bananową i dokładnie wymieszaj. Foremkę posmaruj miękkim masłem i wlej w nią przygotowane ciasto. Na wierzchu posyp orzechami.
Przetransportuj foremkę do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 35-40 minut. W misce połącz czekoladę z gorącym mlekiem. Mieszaj, aż uzyskasz gładki krem. Gotowy krem czekoladowy przełóż do torebki cukierniczej i polej nim wierzch ciasta.