Przysmak bez cukru i mąki – Oto sekret: płatki owsiane, kakao i banany – niesamowity deser czeka.

Ciasto owsiane, które zachwyca smakiem, jest proste w przygotowaniu i zdrowe. Dzięki niemu nie musisz troszczyć się o linię, gdy się nim delektujesz.

Składniki:

  • odrobina soli
  • 120 g owsianych płatków
  • 250 ml mleka
  • 2 banany w pełni dojrzałe
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • opcjonalnie orzechy do ozdoby

Polewa:

  • 50 ml mleka roślinnego
  • 100 g niesłodzonej gorącej czekolady

Instrukcje:

Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut.

Banany obierz i na talerzu rozgnieć widelcem do konsystencji miazgi.

Do nowej miski przekładamy banany, dodajemy jajka i sol. Mieszaj trzepaczką. Wsyp kakao i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie połącz składniki.

Do miski z płatkami owsianymi wlej masę bananową i dokładnie wymieszaj. Foremkę posmaruj miękkim masłem i wlej w nią przygotowane ciasto. Na wierzchu posyp orzechami.

Przetransportuj foremkę do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 35-40 minut. W misce połącz czekoladę z gorącym mlekiem. Mieszaj, aż uzyskasz gładki krem. Gotowy krem czekoladowy przełóż do torebki cukierniczej i polej nim wierzch ciasta.

Gdy czekolada stężeje, deser jest gotowy do podania. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!