Ciasto owocowe: Wykorzystam wszystkie owoce, które akurat mam w domu.

Znakomite ciasto owocowe, bardzo popularne u nas.

Warto dodać do niego więcej owoców, tym będzie smaczniejszy. Do przygotowania tego doskonałego ciasteczka nadają się świeże, konserwowe i mrożone owoce. Do odmierzenia składników wystarczy jedna szklanka/kubek o pojemności 250 ml.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki zwykłej mąki
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki zimnej wody
  • pół szklanki granulowanego cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Owoce:

  • Morele
  • Brzoskwinie
  • Truskawki
  • Maliny
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Jagody
  • Blacha o wymiarach 20×30 cm.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, sól i jajka.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Na koniec dodać jogurt lub śmietanę. Mieszamy również olej i wodę.

Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką. Blachę do pieczenia lub tortownicę wysmaruj olejem i posyp mąką. Alternatywnie można użyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i rozprowadzamy po bokach.

Teraz zaczynamy przechowywać owoce. Jeśli używasz mrożonych owoców, posyp je cukrem pudrem i połóż na wierzchu ciasta (jeszcze zamrożone). Jeśli wybieramy świeże owoce, dokładnie je myjemy, suszymy i kroimy według potrzeby.

Można też użyć owoców do kompotu – w tym przypadku staram się zmniejszać ilość cukru, gdyż owoce są w słodkiej zalewie. Przed nałożeniem kompotu na ciasto należy dobrze odsączyć owoce . Tutaj również, jeśli kawałki owoców są duże, lepiej pokroić je na mniejsze kawałki.

Przygotowane ciasto z owocami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20 do 25 minut. Jeśli ma lekko brązowawy kolor i boki ciasta ładnie odchodzą od formy, ciasto jest gotowe.

Polecam sprawdzić wykałaczką. Na koniec można posypać ciasto cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!