Znakomite ciasto owocowe, bardzo popularne u nas.
Warto dodać do niego więcej owoców, tym będzie smaczniejszy. Do przygotowania tego doskonałego ciasteczka nadają się świeże, konserwowe i mrożone owoce. Do odmierzenia składników wystarczy jedna szklanka/kubek o pojemności 250 ml.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 szklanki zwykłej mąki
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki zimnej wody
- pół szklanki granulowanego cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
Owoce:
- Morele
- Brzoskwinie
- Truskawki
- Maliny
- Jabłka
- Gruszki
- Jagody
- Blacha o wymiarach 20×30 cm.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, sól i jajka.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Na koniec dodać jogurt lub śmietanę. Mieszamy również olej i wodę.
Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką. Blachę do pieczenia lub tortownicę wysmaruj olejem i posyp mąką. Alternatywnie można użyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i rozprowadzamy po bokach.
Teraz zaczynamy przechowywać owoce. Jeśli używasz mrożonych owoców, posyp je cukrem pudrem i połóż na wierzchu ciasta (jeszcze zamrożone). Jeśli wybieramy świeże owoce, dokładnie je myjemy, suszymy i kroimy według potrzeby.
Można też użyć owoców do kompotu – w tym przypadku staram się zmniejszać ilość cukru, gdyż owoce są w słodkiej zalewie. Przed nałożeniem kompotu na ciasto należy dobrze odsączyć owoce . Tutaj również, jeśli kawałki owoców są duże, lepiej pokroić je na mniejsze kawałki.
Przygotowane ciasto z owocami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20 do 25 minut. Jeśli ma lekko brązowawy kolor i boki ciasta ładnie odchodzą od formy, ciasto jest gotowe.