Dziś przygotujemy przepyszne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Dziś przygotuję dla Was przepis na pyszne i łatwe ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.

Jeśli lubisz słodkie wypieki i chcesz dowiedzieć się, jak w prosty sposób zrobić coś wyjątkowego, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotujcie składniki, rozgrzejcie piekarniki i zaczynamy!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g masła
  • 360 g mąki (typ 00)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200 ml bitej śmietany (już słodzonej)

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujmy ciasto: wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy, olej słonecznikowy, masło, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny.
  2. Odstaw ciasto do zamrażarki na 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie z jabłka: obierz i pokrój jabłko, a następnie skrop sokiem z cytryny, posyp 2 łyżkami cukru i gotuj przez 5 minut.
  4. Przygotuj krem: zagotuj mleko, dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy oraz skrobię kukurydzianą. Gotuj, aż zgęstnieje. Ostudź, a następnie wymieszaj z bitą śmietaną.
  5. Wyjmij ciasto z zamrażarki i wyłóż nim natłuszczoną formę o średnicy 24 cm.
  6. Dodaj jabłkowe nadzienie i zalej całość przygotowanym kremem.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200°C przez 25 minut.
  8. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Powodzenia każdemu, kto spróbuje ten przepis! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!