Przepis na tajne naleśniki i placki z czasów PRL-u. To gratka dla wszystkich smakoszy.
34 836
Najpierw przygotuj wodę o temperaturze od 40 do 35 stopni. Umieść wodę w dużej misce. Dodaj drożdże i cukier.
Następnie dodaj mąkę. Przed wsypaniem mąki przesiej ją, aby mieć pewność, że jest napowietrzona. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i delikatne. Wsypuj mąkę w małych ilościach i powoli. Delikatnie wymieszaj. Teraz czas na dodanie soli i roztopionego masła. Można je zastąpić margaryną, olejem lub innym tłuszczem. Wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.
Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a następnie ugniataj je rękami. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Umieść ciasto pod ręcznikiem lub zawiń w folię i pozostaw na co najmniej godzinę, aby odpoczęło.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta, zawiń je w folię i pozostaw na kolejną godzinę.
Tak przygotowane ciasto może posłużyć jako baza do wielu wypieków. Można na nim smażyć naleśniki, ponieważ jest miękkie i puszyste. Odmierz ciasto i podziel je na mniejsze porcje. Możesz je urozmaicić, dodając do nich nadzienie lub smażąc je.