Przed rokiem na forum mamusi natknąłem się na przepis na ciasteczka, który zebrał najwięcej pozytywnych opinii.
Niby gotuje się szybciej niż zwykle, są kruche i umiarkowanie słodkie, a także zachowują swoją miękkość nawet drugiego dnia. Oczywiście postanowiłam spróbować tego przepisu. Jak się okazało, jabłka z rodzynkami są naprawdę bezbłędne.
Dlatego uwielbiam jesień, czyli za obfitość jabłek na półkach. Kupuję owoce różnych odmian: miękkie do jedzenia i twarde do ciast i dżemów. W moim domu szczególnie ceniony jest dżem jabłkowy według przepisu mojej babci. A kiedy wszystkie słoiki są już na półkach czekam jak na skrzydłach i piekę jabłkowe ciasteczka z rodzynkami.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 jabłka
- 30 g rodzynek
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,25 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Rodzynki gotuj na parze wrzątkiem, aby pęczniały. Teraz zacznij przygotowywać ciasto. Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj do miski roztopione masło.
Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie. Teraz do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ugniataj miękkie elastyczne ciasto rękami. Wlej do niego rodzynki i jabłka. Zamieszaj. Następnie za pomocą łyżki stołowej uformuj ciasteczka. Umieść puste miejsca na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz smakołyki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Gotowe ciasteczka jabłkowe schłodzić, a następnie posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Prosty domowy deser do herbaty jest gotowy. Pieczenie według tego przepisu sprawia, że ciasteczka są bardzo delikatne i pozostają miękkie nawet następnego dnia.