Doskonały na karnawał i nie tylko: Przygotuj idealne chruściki: Nie przegap tego przepisu.
642
Choć okres karnawału w tym roku obywa się bez tradycyjnych karnawałów i balów, można przygotować przynajmniej niektóre z typowych karnawałowych przysmaków, do których na pewno nie zabraknie fanów.
Ten przepis jest bardzo prosty i smakuje wyśmienicie! Sekret smaku tkwi w dodatku bitej śmietany, dzięki czemu chruściki są niezwykle delikatne i fantastycznie pyszne!
Składniki:
500 g mąki pszennej
4 żółtka
200 g bitej śmietany
1 łyżeczka octu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wymieszać żółtka, wlać śmietanę, dodać kolejną łyżeczkę octu i dobrze wymieszać.
Ciasto układamy na blacie i dokładnie mieszamy przez około 10 minut. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Następnie kroimy ciasto na mniej więcej te same kawałki, każdy kawałek zwijając. Kroimy na paski o tej samej szerokości, które następnie przecinamy na pół. W środku każdej części wycinamy pasek, przez który zaginamy jedną krawędź, aby uzyskać ładny kształt.
Wlej więcej oleju do głębszej patelni lub garnka, rozgrzej go. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe chruściki kładziemy na ręcznikach papierowych i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Życzymy smacznego!