Bez drożdży i zakwasu zrobisz ten pyszny chleb na kefirze. Godzina i gotowe. Nie sądziłam, że to takie proste.
Domowy chleb na kefirze! Wykonanie zajmie ci tylko 60 minut, a nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Przekonaj się sam jak łatwo go upiec!
Robienie chleba w domowym zaciszu zawsze wydawało Ci się żmudne i czasochłonne? Tymczasem nic prostszego, ten domowy chleb na bazie kefiru jest nie tylko łatwy, ale też zdrowy. Skorzystają na nim Twoi wszyscy domownicy. Możesz do niego dodawać przeróżne zdrowe produkty i kontrolować ich ilość, a twój chleb będzie jedyny w swoim rodzaju.
Własnoręcznie pieczony chleb na mące żytniej zawiera bardzo mało kalorii. Bez problemu zatem mogą go jeść osoby na diecie redukcyjnej, a inni mogą cieszyć się jego dobroczynnym wpływem na zdrowie.
Takie wypiek z ciemnej mąki, z dużą ilością otrębów i bez dodatku drożdży wspomaga nasz układ trawienny i krwionośny, skutecznie pomaga w walce z cukrzycą i nadwagą. Możesz do niego wrzucić mnóstwo dodatków, a poniżej znajdziesz podstawowy przepis na ten delikatny w smaku pyszny chleb.
Składniki:
- 200 ml kefiru
- 220 g mąki żytniej
- 40 g otrębów
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek)
- 1,5 łyżeczki nasion kolendry
- 1,5 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- nasiona lnu (lub dyni czy słonecznika)
- olej roślinny do posmarowania foremki
Na początku należy wymieszać sodę oczyszczoną z sokiem z cytryny i kefirem. Później dodać sól i cukier oraz mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać olej roślinny i wsypać otręby oraz wybrane nasiona. Do mieszanki dodać przesiana mąkę żytnią i wyrabiać przez jakiś czas dłońmi.
Masa powinna być delikatnie lepiąca, ale idealnie połączona. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez około 40-60 minut. Przygotowanie takiego domowego chlebka jest dziecinnie proste i nie wymaga dużego nakładu pracy, posiadania zakwasu czy specjalnych zdolności.