Kawałki kurczaka z cebulą i pysznym sosem: sekret szefa kuchni, dzięki któremu to danie zawsze będzie wyjątkowo soczyste

Doskonały przepis na wyjątkowo soczyste kawałki kurczaka. Przygotujesz je wyjątkowo szybko i prosto. Ich smak pokocha cała rodzina. Idealne danie na codzienny obiad, bądź też na sycącą kolacje w gronie przyjaciół.

Potrzebujesz:

  • Cebula 2 szt.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól, pieprz czarny, mieszanka ziół (bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn) lub przyprawa do drobiu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj marynowaną cebulę. Pokrój ją w półkola, posyp solą, cukrem i zalej wrzątkiem. Odstaw do zamarynowania.

Mięso pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem i mieszanką ziół.

W misce wymieszaj majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.

Na blaszce ułóż kawałki cebuli i plastry mięsa.

Aby mięso było wyjątkowo soczyste. przykryj je wilgotnym papierem do pieczenia. Dopiero wtedy przykryj folią.

Piecz przez 30 minut w 180 ° C.  Wyjmij z piekarnika, posyp 80 g startego sera i piecz bez przykrycia jeszcze przez 10-15 minut. Na koniec możesz posypać danie ulubionymi ziołami np. koperkiem.  Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!