Dlaczego przechowuje banany w zamrażarce: Teraz wszyscy moi znajomi stosują ten sposób.
1 396
Przez długi czas myślałam, że banany je się wyłącznie na surowo, nie licząc wypieków z ich dodatkiem. Na przykład bardzo lubię chlebek bananowy. Jednak z czasem poszerzyłam kulinarne horyzonty i dowiedziałam się, że można je również smażyć i zamrażać.
Ten egzotyczny owoc zawiera dużo naturalnego cukru. Dlatego jest idealny do robienia domowych lodów bez użycia specjalnego urządzenia (maszynki do lodów). Puree z mrożonego banana słusznie można uznać za sorbet, ale ze względu na swoją konsystencję deser bardziej przypomina mrożony jogurt.
Dziś mam dla Ciebie szybki i pyszny przepis na niezwykły, zdrowy bananowy deser.
Składniki
Banan – 5 sztuk
Gorzka czekolada – według uznania
Mleko skondensowane – według uznania
Przygotowanie
Banany możesz przechowywać w zamrażarce przez długi czas, dlatego zrobić deser możesz tylko wtedy, gdy najdzie Cię ochota.
Pokrój je na średniej wielkości kawałki, połóż na talerzu i wstaw do zamrażarki na 8 godzin.
Gdy kawałki są już zamrożone, umieść je w blenderze i zmiel na puree. Umieść w foremkach na lody lub po prostu w jednym pojemniku. Do puree możesz również dodać mleko skondensowane oraz czekoladę, aby lody były bardziej słodkie i jeszcze smaczniejsze.
Pozostaw lody w zamrażarce na kolejną godzinę i podawaj wielbicielom słodkości!
Umiarkowanie słodki, kremowy i w 100% naturalny deser na Twoim stole! Smacznego!