Ciasto:
Nadzienie:
Miskę wybierz suchą i czystą. Oddziel żółtka od białek – te drugie odłóż na bok, będą potrzebne później. Do miski dodaj żółtka, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
Do ubitych żółtek, powoli dodaj masło, ciągle mieszając na niskich obrotach. Do tej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z umytej i startej na drobnej tarce cytryny lub limonki.
Zdejmij mikser i przejdź do pracy ręcznej. Mieszaj i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel ciasto na dwie równe części, owinąć każdą w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut (ważne, aby nie była to lodówka).
W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem. Po upływie czasu wyjmij ciasto z zamrażarki. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadź na dnie formy. Drugą odłóż na później.
Przygotowanie nadzienia zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodawaj jogurt oraz przesianą mąkę, mieszając delikatnie.
Uzyskaną masę wylej na spód ciasta w formie. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę, którą następnie rozsyp równomiernie na wierzchu kremu.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.