Ciasto makowe z chrupiącą kruszonką – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
543
Ciasto makowe z kruszonką – proces przygotowania
Przygotuj najlepszy deser makowy, jaki kiedykolwiek jadłaś. Jeśli chcesz umilić sobie śniadanie lub podarować bliskim coś dobrego do kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Kruszonka
mąka półgruba – 500 g
proszek do pieczenia – 12 g
cukier granulowany – 250 g
Ciasto
mleko – 500 ml
jajka – 2 szt
cukier waniliowy – 8 g
mak mielony – 250 g
cukier – do smaku
skórka z cytryny – do smaku
rum (opcjonalnie) – do smaku
Przygotowanie
Wymieszaj mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem granulowanym. Otrzymaną mieszaninę podzielić na dwie części. Uwaga: Przed użyciem grę należy pozostawić do zmięknięcia i zetrzeć na grubej tarce – będzie łatwiej się z nią pracować.
Przygotuj blachę do pieczenia, natłuść ją i równomiernie rozłóż na niej pierwszą warstwę bułki tartej. Następnie wymieszaj składniki nadzienia i równomiernie rozprowadź masę na pierwszej warstwie bułki tartej, która już znajduje się na blasze. Wskazówka: Nie musisz wycierać blachy do pieczenia, jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.
Następnie przykryj masę makową drugą warstwą bułki tartej i piecz mak w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut. Uwaga: Nie gotuj zmielonego maku, którego używasz.
Po upieczeniu makowca należy go chwilę ostudzić i można go podawać. Wskazówka: Makowiec świetnie smakuje w połączeniu z kakao lub mlekiem.