Zupa ziemniaczana z kiełbaskami i warzywami – Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem
Zupa ziemniaczana z kiełbasą i warzywami - procedura przygotowania
699
Rozgrzej się bombą witaminową w postaci zupy ziemniaczanej z kiełbaskami.
Przepis można przygotować w pół godziny, a zupę można podawać nie tylko na obiad, ale można ją także zjeść jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
ziemniaki – 5–6 szt
marchewka – 1 szt
por – ½ szt
mleko – 100 ml
woda – 1000 ml
kiełbaski drobiowe – 2–3 szt
oliwa z oliwek – 2 łyżki
natka pietruszki – 1-2 łyżki
bulion w proszku – 1 łyżeczka
sól dla smaku
czarny pieprz – do smaku
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Oczyść także por i pokrój jego połowę w krążki. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Teraz pokrój kiełbaski w krążki, a także posiekaj umytą natkę pietruszki. W rondlu rozgrzać oliwę i smażyć por, marchewkę i ziemniaki przez około 4 minuty.
Następnie wlać składniki do garnka z wodą, bulionem i pieprzem i wszystko wymieszać. Gotuj mieszaninę do miękkości, około 15-20 minut. Po tym czasie warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać kiełbasę i natkę pietruszki.
Całość zalewamy mlekiem w garnku i mieszamy. Gotuj przez kolejne 5 minut i podawaj. Wskazówka: Zupę można podawać z natką pietruszki. Smacznego!