Kiedy robisz własną kiełbasę, przewyższasz to, co można kupić – to wszystko przez jeden niesamowity składnik.
590
Kiełbasa domowej roboty bije na głowę każdą kupioną w sklepie, można bowiem dokładnie wiedzieć, co się w niej znajduje.
Charakteryzuje się ona niepowtarzalnym smakiem, a przygotowanie jej pikantnej wersji to świetny sposób na uzyskanie smacznego i pełnego aromatu mięsa.
Składniki:
Suszony koperek: 1 łyżeczka,
Suszony czosnek: 1 łyżeczka,
Gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki,
Wołowina: 1,5 kg,
Uda kurczaka: 2 kg,
Bulion: 350 ml,
Sól: 75 g,
Papryka mielona: 2 łyżeczki,
Miód: 1 łyżeczka,
Mielony pieprz: 1 łyżeczka,
Suszona bazylia: 1 łyżeczka,
Papryka: 1 sztuka,
Osłonki do kiełbasy.
Instrukcje przygotowania:
Mięso od kości oddzielić, a następnie przygotować bulion z dodatkiem kości, ziaren pieprzu i soli. Po przecedzeniu bulion schłodzić w lodówce.
W maszynce do mięsa zmielić połowę wołowiny i tłustsze kawałki kurczaka.
Pokroić resztę mięsa w kostkę o wielkości około 2 cm i wymieszać z miodem.
W osobnym naczyniu przygotować mieszankę przypraw i soli, a następnie dodać ją do mięsa i dokładnie wymieszać.
Dodawać stopniowo zimny bulion do mięsa.
Mieszankę mięsną umieścić w osłonkach, tworząc kiełbaski średniej wielkości. Ważne, by unikać dostawania się powietrza do środka; jeśli się to zdarzy, przebić powietrze cienkimi igłami.
Kiełbasy powiesić w linii prostej i pozostawić do ostygnięcia na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie ugotować je w temperaturze 80-85 stopni przez 1,5 do 2 godzin.
Po ugotowaniu, kiełbasy pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 12 godzin, a potem zawinąć w papier i przechowywać w lodówce.