Zapiekanka mięsna z kapustą. Oto jedno z prostszych dań, jakie przygotujesz.

Kocham gotowanie! Nie mogę się powstrzymać, gdy znajdę w Internecie nowy przepis na znane danie.

Jednocześnie nie mam czasu na gotowanie. Myślę, że wiele hostess mnie zrozumie. Kiedy jest dużo pracy, a chcę jeść (i nie tylko dla mi, ale całej rodzinie), na ratunek przychodzi zapiekanka mięsna z kapustą.

Kochasz gołąbki? Jeśli tak, to pokochasz ten przepis na rodzinny obiad. Pierwsze wrażenie tej zapiekanki było takie samo jak w przypadku gołąbków babci. Ale nie było z nią kłopotów i nie było potrzeby niczego owijać. Dzielę się przepisem na soczyste, delikatne i bardzo proste danie.

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 200 g pomidora
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • ser żółty twardy do smaku
  • olej słonecznikowy do smaku
  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie:

Czosnek, pomidory i cebulę przekręcić przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze. Wymieszaj powstałą masę warzywną z mięsem mielonym, solą i pieprzem.

Kapustę posiekać, posolić, dodać paprykę i rozgnieść rękoma. Kapusta powinna wypuścić sok i stać się trochę bardziej miękka.

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Ułóż połowę kapusty, na wierzchu mięso mielone, a następnie drugą połowę. Następnie wymieszaj śmietanę z pastą pomidorową, koperkiem i zalej zapiekankę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę. Posyp serem do smaku 10 minut przed zrobieniem.

Jeśli na obiad gotuję zapiekankę mięsną z kapustą, zamiast kwaśnej śmietany używam mielonego kurczaka i jogurtu. Okazuje się więc nie mniej satysfakcjonująca, ale znacznie lżejsza. Możesz także eksperymentować z dodatkami.

Po raz kolejny zacząłem dodawać trochę sera do samej kapusty i posypuje nim 10 minut przed zakończeniem. Aromat i skórka są po prostu zachwycające! Zdecydowanie polecam spróbować.

error: Treść zabezpieczona !!