Przepis idealny: Gdy nie masz czasu na lepienie zrób te leniwe pierogi z mięsem mielonym.
649
Nasza rodzina uwielbia domowe pierogi od tych małych po duże, z różnym nadzieniem.
Niekiedy niestety nie mamy czasu na czasochłonne ich przygotowanie i tu z pomocą przychodzi ten genialny przepis! Szybkie, leniwe pierogi z mięsem mielonym to smaczne i proste danie, które przygotujesz szybko i przyjemnie. Koniecznie zapoznaj się z tą oryginalną recepturą!
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
1 jajko
100 ml wody
125 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso mielone włóż do miski. Zwykle używam wołowiny, ale możesz użyć dowolnego rodzaju. Dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek. Mięso mielone dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.
Za pomocą łyżeczek uformuj z masy małe kulki mięsne i ułóż je na talerzu lub blacie roboczym.
Jajko wbij do osobnego pojemnika, dodaj szczyptę soli i wymieszaj widelcem. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę.
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj do niej sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Zanurz każdy kawałek mięsa w przygotowanym cieście.