Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę: Sekret obfitej i bogatej zupy ziemniaczanej z klopsikami.
Wiele już powiedziano o korzyściach płynących z pierwszych kursów. Dla zdrowia warto włączyć zupę do diety przynajmniej kilka razy w tygodniu.
Czy uważasz, że to co zdrowe nie zawsze jest smaczne? Obalamy ten mit prostym przepisem na pyszne, bogate danie. Panie i panowie, witamy! Zupa Jego Królewskiej Mości z klopsikami i ziemniakami.
Zupa z klopsikami i ziemniakami
To proste danie powinno być znane każdej gospodyni domowej. Dlatego postanowiliśmy podzielić się uniwersalnym przepisem na zupę z klopsikami i ziemniakami. Jest nie tylko smaczna, ale też piękna, jak na zdjęciu. Wszystko za sprawą obfitości świeżych warzyw.
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1/2 łyżki kaszy manny
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 pomidor
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 szt liścia laurowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Najpierw wlej wodę do garnka i postaw na ogniu. Podczas rozgrzewania zacznij przygotowywać mięso mielone. Dodaj sól i pieprz oraz jedno jajko i wymieszaj.
Aby klopsiki były delikatne, jest mały sekret. Do mielonego mięsa dodaj pół łyżki kaszy manny. I ponownie zamieszaj.
Następnie zacznij kształtować klopsiki. Aby farsz nie przyklejał się do dłoni, zwilż dłonie wodą. Łyżką weź trochę mięsa mielonego i zwiń w małe kulki. Gdy farsz się skończy, naczynie z klopsikami wstaw do lodówki.
Teraz czas na składniki do zupy. Cebulę drobno posiekaj i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie zajmij się marchewkami. Zetrzyj je na grubej tarce. Kiedy skończysz, włóż startą marchewkę do garnka, w którym cebula już się gotuje.
Ziemniaki obierz i dobrze umyj. Następnie pokrój je dowolnie: w paski, kostki. Dodaj ziemniaki do garnka – obok cebuli i marchewki. Posól wodę.
Poczekaj, aż bulion ponownie się zagotuje i dopiero wtedy wrzucaj klopsiki pojedynczo. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
Ostatnim krokiem jest zagęszczenie. Aby to zrobić, pokrój pomidora w drobną kostkę. Nada miłej kwaskowości Twojej cudownej zupie z klopsikami i ziemniakami.
Drobno posiekaj pietruszkę. Paprykę należy pokroić na pół-pierścienie. Dodaj dressing do zupy z klopsikami i ziemniakami.
Na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i kilka liści laurowych. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Po zagotowaniu zupy zostawić na małym ogniu przez około pół godziny.