Z wakacji przywiozłam przepis na turecką lemoniadę, który jest doskonały. Całe lato go używam.

Przepis na turecką lemoniadę, który przywiozłam z wakacji, jest naprawdę wyjątkowy i smaczny.

Ten orzeźwiający napój, bogaty w witaminę C, idealnie gasi pragnienie, a nawet w zimie może okazać się pomocny w przypadku przeziębienia. Na świątecznym stole bez wątpienia stanie się królem wśród napojów bezalkoholowych, a dzieci go uwielbiają.

Ta konkretna wersja lemoniady z Turcji, którą wybrałam, jest niegotowana, dzięki czemu zachowuje wszystkie witaminy. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością nikogo nie pozostawi obojętnym. Warto spróbować.

Składniki:

  • 1 pomarańcza,
  • 2 litry wody,
  • 2 cytryny,
  • 160-200g cukru.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść cukier w wodzie.
  2. Umyj cytrusy i zetrzyj ich skórkę, dodaj do wody z cukrem.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, wlej do butelki i wstrząśnij.
  4. Przelej miksturę przez sito do dzbanka.
  5. Dodaj do lemoniady listki mięty lub gałązkę rozmarynu.
  6. Przykryj i odstaw w lodówce na kilka godzin lub na noc.

Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!