Z wakacji przywiozłam przepis na turecką lemoniadę, który jest doskonały. Całe lato go używam.
996
Przepis na turecką lemoniadę, który przywiozłam z wakacji, jest naprawdę wyjątkowy i smaczny.
Ten orzeźwiający napój, bogaty w witaminę C, idealnie gasi pragnienie, a nawet w zimie może okazać się pomocny w przypadku przeziębienia. Na świątecznym stole bez wątpienia stanie się królem wśród napojów bezalkoholowych, a dzieci go uwielbiają.
Ta konkretna wersja lemoniady z Turcji, którą wybrałam, jest niegotowana, dzięki czemu zachowuje wszystkie witaminy. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością nikogo nie pozostawi obojętnym. Warto spróbować.
Składniki:
1 pomarańcza,
2 litry wody,
2 cytryny,
160-200g cukru.
Przygotowanie:
Rozpuść cukier w wodzie.
Umyj cytrusy i zetrzyj ich skórkę, dodaj do wody z cukrem.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, wlej do butelki i wstrząśnij.
Przelej miksturę przez sito do dzbanka.
Dodaj do lemoniady listki mięty lub gałązkę rozmarynu.
Przykryj i odstaw w lodówce na kilka godzin lub na noc.