Dawno nie zrobiłam tak soczystego kurczaka. Ze stołu znika błyskawicznie. To danie, które pokochasz

Pieczenie w foli to prosta i wygodna metoda, za pomocą której można przygotować mięso, drób, ryby, warzywa i owoce. Dziś proponuje Ci upiec pyszną i soczystą pierś kurczaka!

Foliowa koperta zadba o to, aby mięso pozostało soczyste. A przyprawy i czosnek nadadzą mięsu wyraźny i pyszny smak. Pierś kurczaka pieczona w folii jest pachnąca i miękka i nie jest trudno ją ugotować!

SKŁADNIKI

  • 500 g kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki olej roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • Chmiel sunli ( opcjonalnie) i mielona papryka do smaku
  • 5 g startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Posyp piersi kurczaka ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą do smaku.

Wlej olej roślinny na mięso i natrzyj kurczaka przyprawami.

Pokrój czosnek na małe plasterki i równomiernie rozłóż na filecie z kurczaka.

Przykryj filet drugim talerzem i włóż na 1 godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj folię do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Pierś zawiń w folię, tak aby podczas pieczenia nie wydostał się z niej płyn.

Przenieść mięso w foli  do formy żaroodpornej i włóż na 30–35 minut do rozgrzanego piekarnika.

Następnie wyjmij kurczaka z piekarnika, rozłóż pokrój folię i oceń stopień gotowości mięsa. Jeśli lubisz chrupiącą, złotą skórkę możesz włożyć pierś na kolejne 10 minut do piekarnika, nie przykrywając go folią.Aby dodać smaku, możesz dodać odrobinę skórki pomarańczowej do piersi.

Odstaw filet na kolejne 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Soczysta pierś kurczaka w folii jest gotowa. Smacznego!

RADA REDAKCYJNA

Dodaj trochę soku z pomarańczy i śmietany do soku powstałego po upieczeniu, a następnie podgrzej wszystko na ogniu. Powstały oryginalny sos podkreśli smak kurczaka.

error: Treść zabezpieczona !!