Fantastyczne pieczone ziemniaki – Nie zdążą ostygnąć a znikają w mgnieniu oka.
1 748
Te pieczone ziemniaki są przepyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Fantazja!
Składniki:
2 duże ziemniaki
1 łyżka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
3 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować. Do wrzącej wody dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dzięki temu trikowi ziemniaki będą miękkie w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz. Włóż ziemniaki do wody i gotuj przez około 10 minut. Gdy nóż utknie w nich, możesz je wyłączyć i zdjąć z pieca.
Rozmaryn drobno pokroić. Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i chwilę smażyć. Następnie przecedź olej przez sito. Nie wyrzucamy rozmarynu, jeszcze go wykorzystamy.
Dodaj podgotowane ziemniaki do odcedzonego oleju i dobrze wymieszaj. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Podczas pieczenia obróć ziemniaki tak, aby były chrupiące ze wszystkich stron. Dopraw rozmarynem i czosnkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko gotowe. Możemy podawać. Życzymy smacznego!