Kawałki kurczaka z cebulą i pysznym sosem: sekret szefa kuchni, dzięki któremu to danie zawsze będzie wyjątkowo soczyste
716
Doskonały przepis na wyjątkowo soczyste kawałki kurczaka. Przygotujesz je wyjątkowo szybko i prosto. Ich smak pokocha cała rodzina. Idealne danie na codzienny obiad, bądź też na sycącą kolacje w gronie przyjaciół.
Potrzebujesz:
Cebula 2 szt.
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka wrzącej wody
2 piersi z kurczaka
Sól, pieprz czarny, mieszanka ziół (bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn) lub przyprawa do drobiu
Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynowaną cebulę. Pokrój ją w półkola, posyp solą, cukrem i zalej wrzątkiem. Odstaw do zamarynowania.
Mięso pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem i mieszanką ziół.
W misce wymieszaj majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
Na blaszce ułóż kawałki cebuli i plastry mięsa.
Aby mięso było wyjątkowo soczyste. przykryj je wilgotnym papierem do pieczenia. Dopiero wtedy przykryj folią.
Piecz przez 30 minut w 180 ° C. Wyjmij z piekarnika, posyp 80 g startego sera i piecz bez przykrycia jeszcze przez 10-15 minut. Na koniec możesz posypać danie ulubionymi ziołami np. koperkiem. Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne.