Niezrównane ciasto z wiśniami i kwaśną śmietaną: Tak proste i tak smaczne, że piekę je codziennie.
800
Doskonałe ciastko. Próbowałam go już wiele razy i jestem gotowa na spokojne pieczenie go każdego dnia.
Składniki:
4 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka mleka
200 g mąki półgrubej
1 średnica na ciasto
2 połówki łyżki kakao
Nadzienie:
250 g miękkiego twarogu
2 kwaśne śmietany
250 ml bitej śmietany
cukier do smaku
Dodatkowo:
1 opakowanie herbatników
dżem wiśniowy
300 g kwaśnych wiśni
Polewa:
200 g kwaśnej śmietany
100 g czekolady do gotowania
Jeśli chcesz, możesz wybrać klasyczną polewę z gotowanej czekolady i odrobiny tłuszczu.
Przygotowanie:
Ciasto przygotujemy z podanych składników:
Najpierw ubij jajka z cukrem, aż się spieni. Dodać olej, mleko i wymieszać. Na końcu wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jednolite ciasto bez grudek: Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut – trzeba pilnować. Na schłodzone ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową. Biszkopty układamy nieco dalej od siebie, pomiędzy nimi kładziemy wiśnie. Na to nałóż nadzienie, pozwól mu ostygnąć i rozsmaruj na nim lukier. Pożywny:
Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Ubij bitą śmietanę i wymieszaj z masą twarogową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂