Niezrównane ciasto z wiśniami i kwaśną śmietaną: Tak proste i tak smaczne, że piekę je codziennie.

Doskonałe ciastko. Próbowałam go już wiele razy i jestem gotowa na spokojne pieczenie go każdego dnia.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g mąki półgrubej
  • 1 średnica na ciasto
  • 2 połówki łyżki kakao

Nadzienie:

  • 250 g miękkiego twarogu
  • 2 kwaśne śmietany
  • 250 ml bitej śmietany
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie herbatników
  • dżem wiśniowy
  • 300 g kwaśnych wiśni

Polewa:

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 g czekolady do gotowania
  • Jeśli chcesz, możesz wybrać klasyczną polewę z gotowanej czekolady i odrobiny tłuszczu.

Przygotowanie:

Ciasto przygotujemy z podanych składników:

Najpierw ubij jajka z cukrem, aż się spieni. Dodać olej, mleko i wymieszać. Na końcu wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jednolite ciasto bez grudek: Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut – trzeba pilnować. Na schłodzone ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową. Biszkopty układamy nieco dalej od siebie, pomiędzy nimi kładziemy wiśnie. Na to nałóż nadzienie, pozwól mu ostygnąć i rozsmaruj na nim lukier. Pożywny:

Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Ubij bitą śmietanę i wymieszaj z masą twarogową.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!