Orzechowe ciacha z czekoladą nie tylko na Święta: Robię trzecią porcję i ciągle nam mało.

Doskonałe świąteczne przysmaki bez pieczenia, które przygotujesz naprawdę szybko. Na bazę używam zwykłych sklepowych biszkoptów, ale oczywiście bazę można stworzyć samodzielnie, np. z gotowych ciastek.

Jeśli nie wiesz, co zrobić rodzinie w te święta, te mini ciasteczka są idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • Większe okrągłe biszkopty
  • Dżem porzeczkowy

Czekoladowy lukier:

  • Gotowana czekolada
  • Trochę oleju

Masa orzecha:

  • 190 g tartych orzechów
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 90 g biszkoptów mieszanych
  • 3 łyżki mleka
  • rum

Przygotowanie:

Jeśli nie masz pod ręką dużych biszkoptów, możesz zrobić spód z gotowych ciastek:

Z ciasta wytnij koła o średnicy ok. 2-3 cm. Piec w średniej temperaturze. Nadzienie orzechowe:

Mleko zagotować nad masą orzechową. Wlać orzechy. Gotować przez około 1 minutę, ciągle mieszając.

Zdjąć z ognia. Dodaj oba cukry, rum i herbatniki. Dobrze wymieszać.

Biszkopty cienko posmarować konfiturą porzeczkową, Z masy orzechowej nabieramy kawałki łyżką i formujemy gałki na kołach. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze piękniejszy kształt, nałóż materiał na głowicę dekorującą i w ten sposób nałóż na gąbki.

Na koniec zanurzyć w polewie czekoladowej. Czekoladowy lukier: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną tłuszczu.

Następnie odstawiamy czekoladę do zastygnięcia i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!