Sto razy lepsze niż zwykłe klopsiki: Niewiarygodnie pyszny przepis z mięsa mielonego.

Pulpety to proste i niedrogie danie, które zadowoli całą rodzinę. Istnieje niezliczona ilość przepisów na klopsiki, ale my proponujemy Ci jeden z najlepszych i najsmaczniejszych.

Składniki:

  • 500 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru granulowanego
  • 1 łyżka soli
  • zmielony czarny pieprz
  • 100 g parmezanu
  • 500 g mieszanki mięs mielonych (wołowo-wieprzowych)
  • 1 jajko
  • 60 g bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • zwykła mąka
  • olej roślinny

Dodatkowo:

  • woda
  • sól
  • małe ziemniaki
  • pietruszka
  • sos tatarski

Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondelku. Dodać pokrojoną w krążki cebulę.

Następnie dodajemy sól, cukier i mieszamy drewnianą łyżką. Przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut.

Zdejmij pokrywkę i smaż cebulę na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Do miski grubo zetrzyj parmezan.

Dodaj mięso mielone, jajko i bułkę tartą. Zmiażdż czosnek i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Następnie dodać czarny pieprz, sól, karmelizowaną cebulę i wszystko dokładnie wymieszać rękoma. Zanurz ręce w wodzie, uformuj z mięsa kotlety i obtocz je w mące.

Rozgrzej olej na patelni, ostrożnie ułóż klopsiki i smaż je z obu stron, aż się zarumienią. Dodaj ziemniaki, sól do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.

Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnię, dodać olej i smażyć na złoty kolor. Miękkie klopsiki podawane są z ziemniakami, pietruszką i sosem tatarskim.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!