30 minut wystarczy na zrobienie najlepszego deseru jaki kiedykolwiek jadłam: Kakao, mascarpone, śmietana, czekolada…
25 100
Fantastyczny deser Crying Cake. Wilgotny biszkopt, aromatyczne kakao, to sekret tego fantastycznego ciasta. Jego apetyczny wygląd nie zostawi obojętnym żadnego smakosza słodkości.
Potrzebujesz:
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
140 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
10 g kakao
60 ml oleju
60 ml mleka
2 jajka
Do namoczenia biszkoptu:
80 g mleka
1 łyżeczka kakao
Krem:
250 g mascarpone
80 g cukru
400 ml śmietany 30%
2 torebki cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
200 ml śmietany 30%
100 g czekolady
Przygotowanie:
Ubij jajka. Dodaj mleko, olej i ponownie wymieszaj. Na koniec wymieszaj pozostałe składniki ciasta.
Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wymieszaj kakao z gorącym mlekiem. Wyciągnij biszkopt i polej przygotowanym kakao.
Ostudź.
Śmietanę ubij z mascarpone i zwykłym cukrem oraz waniliowym. Po ułożeniu śmietany na cieście pozostaw ją w chłodnym miejscu przez 10 minut. Przygotuj polewę. Połam czekoladę i rozpuść ją w gorącej śmietanie. Następnie polej ciasto polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 4 godziny.Gotowe.