30 minut wystarczy na zrobienie najlepszego deseru jaki kiedykolwiek jadłam: Kakao, mascarpone, śmietana, czekolada…

Fantastyczny deser Crying Cake. Wilgotny biszkopt, aromatyczne kakao, to sekret tego fantastycznego ciasta. Jego apetyczny wygląd nie zostawi obojętnym żadnego smakosza słodkości.

Potrzebujesz:

  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 140 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 60 ml oleju
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka

Do namoczenia biszkoptu:

  • 80 g mleka
  • 1 łyżeczka kakao

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g cukru
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 torebki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

Ubij jajka. Dodaj mleko, olej i ponownie wymieszaj. Na koniec wymieszaj pozostałe składniki ciasta.

Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wymieszaj kakao z gorącym mlekiem. Wyciągnij biszkopt i polej przygotowanym kakao.

Ostudź.

 

Śmietanę ubij z mascarpone i zwykłym cukrem oraz waniliowym. Po ułożeniu śmietany na cieście pozostaw ją w chłodnym miejscu przez 10 minut. Przygotuj polewę. Połam czekoladę i rozpuść ją w gorącej śmietanie. Następnie polej ciasto polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 4 godziny.Gotowe.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!