Zmywa wszystko, co złe z organizmu – Dowiedz się, jak łatwo przygotować tę lemoniadę.
Nie tylko lemoniada bezowa jest bardzo smaczna, ale też korzystnie wpływa na zdrowie – przynosi ulgę przy osłabionej odporności, migrenach i skurczach.
Na temat czarnego bzu i jego właściwościach zdrowotnych:
Zarówno działanie przeciwwirusowe, jak i przeciwbakteryjne ma czarny bez, który również wspiera układ odpornościowy i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Odtruwająco i antyseptycznie działa. W trakcie grypy czy przeziębienia pomaga w poceniu, wspiera również trawienie i oczyszcza przewód pokarmowy.
Reguluje pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, bólom brzucha oraz wzdęciom. Zapewnia zdrowe drogi oddechowe, redukuje kaszel, śluz oraz stany zapalne. Jest nieoceniony w przypadku alergii, przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli. Oczyszcza drogi moczowe i nerki, a także działa moczopędnie.
Bóle stawów usuwa, takie jak dna moczanowa czy reumatyzm, a także pomaga wydalać kwas moczowy z organizmu. Stres redukuje, łagodzi skurcze i bóle, na przykład migreny. Skórze pomaga goić się w przypadku urazów, egzem czy wysypek.
Składniki, które potrzebujesz:
- Możesz dodać: mięta lub tymianek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- mniej więcej 8 kwiatostanów czarnego bzu
- około 3 litry wody
Instrukcje przygotowania:
Wybierz się do ogrodu lub innego miejsca z czystym powietrzem w słoneczny dzień i poszukaj kwitnącego krzewu czarnego bzu. Zerwij mniej więcej 8 dużych kwiatostanów i odrzuć grubsze części. Umieść kwiaty w słoju o pojemności 3,5 litra. Opcjonalnie dodaj zioła, takie jak mięta.
Owoce – cytrynę i pomarańczę – dokładnie umyj, pokrój i wrzuć do słoju. Wlej dwie łyżeczki miodu. Zalej wszystko wodą, najlepiej przefiltrowaną lub źródlaną. Zakryj słoik materiałem, np. gazą i postaw w miejscu nasłonecznionym na ok. 24 godziny.