W 10 minut przygotujesz to ciasto: Jest tak pyszne, że będziesz chciał je robić codziennie.
66 339
Oto innowacyjny sposób na szybkie ciasto z jabłkami o subtelnej nucie karmelu. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć perfekcyjny deser towarzyszący filiżance kawy.
Składniki:
świeże jabłko
pół cytryny (do wyciśnięcia)
cukier – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
odrobina cynamonu
dżem morelowy – 1 łyżka
Na ciasto:
jaja – 3 szt
cukier – 150 g
sól – odrobina
cukier waniliowy – 8 g
aromatyczny olej – 120 ml
świeże mleko – 150 ml
mąka pszenna – 250 g
proszek do pieczenia – 16 g
cukier puder do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Zacznij od obrania jabłka i wycięcia jego rdzenia.
Następnie pokrój je w subtelne półksiężyce. Na rondlu połącz masło i cukier. Kiedy oba składniki będą w stanie płynnym, dodaj kawałki jabłka oraz dżem. Smaż do zeszklenia.
Zdejmując z palnika, przystąpmy do tworzenia ciasta: Cukier ubij z jajkami do momentu, gdy masa będzie puszysta.
Wlej olej i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodając sypkie elementy, czyli sól oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem, zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj formę o podwyższonych bokach: albo wyłóż ją papierem do pieczenia, albo smaruj masłem i posyp mąką. Przelej do niej masę ciasta. Na powierzchnię ułóż wcześniej przygotowane jabłka.
Pieczenie powinno odbywać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po wyjęciu, dla efektu, posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego życzenia przesyłamy!