W twoim ogrodzie może rosnąć roślina, którą, jak wielu innych ogrodników, postrzegasz jako uciążliwy chwast.
Jest odporny, szybko rośnie i trudno go usunąć. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że ten chwast jest pełen kwasów tłuszczowych omega-3, bardziej nawet niż olej rybny, i ma niesamowite korzyści dla zdrowia.
Mowa tu o portulace warzywnej, nazywanej również cudowną zielenią.
Jej skład jest imponujący: 2,2% białka, 0,5% zdrowych tłuszczów, 6,5% węglowodanów, 1,2% błonnika i 2,2% minerałów. Bogata jest w witaminy: C, prowitaminę A, B1, B2. Wśród składników znajdziemy glikozydy, śluzy, saponiny, gorycze, olejki eteryczne i różne kwasy organiczne.
Jej wartości odżywcze przewyższają wiele innych warzyw: siedem razy więcej beta-karotenu niż marchew, sześciokrotnie więcej witaminy E niż szpinak i czternastokrotnie więcej kwasów tłuszczowych omega-3. Związki te pomagają w zapobieganiu chorobom takim jak rak, udary czy choroby serca. Portulaka pomaga też w bezsenności.
Jej pozytywne działanie na zdrowie obejmuje:
- ochronę kości i stawów,
- działanie przeciwzapalne,
- wsparcie dla serca i naczyń krwionośnych,
- walkę z bezsennością,
- wzmacnianie odporności,
- pomoc w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy typu 2,
- zawartość większej ilości witaminy A niż w innych zielonych warzywach liściastych,
- profilaktykę chorób układu krążenia.
Dzięki zawartości minerałów, portulaka może leczyć różne dolegliwości skórne, od obrzęków po ukąszeniach po zmniejszanie zmarszczek. Jej miąższ, nakładany na skórę, działa łagodząco. Pomaga również w problemach z wypadaniem włosów i łamliwością paznokci. Co więcej, chroni kości przed osteoporozą i serce dzięki kwasom tłuszczowym omega-3. W medycynie chińskiej wykorzystywana jest w wielu schorzeniach.
Portulaka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna. Jej młode liście i łodygi mają przyjemny, kwaśny smak. Starsze liście można zblanszować. Świeży sok z portulaki to również zdrowy wybór.
Jeśli chcesz uprawiać portulakę, poszukaj nasion w e-sklepach. Jest ciepłolubna, więc wysiewaj ją w cieplejszych miesiącach. Preferuje słoneczne stanowiska i dobrze przepuszczalną glebę. Pierwsze plony pojawiają się już kilka tygodni po siewie.
A teraz przepis na domowy probiotyk z portulaki:
Składniki:
- czosnek,
- papryczka chili,
- portulaka,
- ocet winny,
- sól gruboziarnista,
- 1 cytryna,
- sól cytrynowa.
Marynata:
- 3 łyżki grubej soli,
- 100 ml octu,
- 1 łyżka soli cytrynowej.
Przygotowanie:
Portulakę dobrze umyj i użyj sterylizowanych pojemników. Do każdego dodaj 1-2 ząbki czosnku, paprykę i plasterki cytryny. Przygotuj marynatę mieszając ocet z solą i solą cytrynową. Gdy sól się rozpuści, dodaj wodę i wlej do pojemników z portulaką. Uzupełnij zwykłą wodą i zamknij. Pozostaw w ciemnym miejscu na tydzień przed spożyciem.