Jedz codziennie, nawet wieczorem i chudnij: Przepisy na zdrowe surówki z marchewki.
Marchew to jedno z moich ulubionych warzyw. Cenię go nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim za bogactwo witamin, jakie w sobie zawiera.
Dodając marchewkę do codziennych potraw, zadbamy o prawidłowy poziom witaminy A, dzięki czemu będziemy cieszyć się zdrowiem, a przy okazji piękną, promienną cerą.
Marchew wpływa też pozytywnie na poziom cholesterolu, wzmacnia nasz układ odpornościowy i zapobiega zawałom serca. Przy tym wybornie chrupie oraz smakuje!
Nie wyobrażam sobie dań bez marchewki, a że lubię ją tak bardzo, to przygotowuję domowe sałatki na ich bazie. Wykorzystuję je do obiadów, ale też jako sycącą przekąskę w ciągu dnia bądź na kolację. W każdej postaci smakują wyśmienicie!
Dziś podzielę się z Wami trzema ulubionymi przepisami na surówki z marchwi. Mam nadzieję, że zagoszczą w Waszym codziennym menu!
Tradycyjna sałatka z marchewki i kapusty
Mix smaków i witamin. Oto składniki:
- ćwierć białej kapusty
- 2-3 marchewki
- cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Kapustę drobno poszatkuj, oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj do tego starte na grubych oczkach marchewki oraz pokrojoną w kostkę cebulkę.
Wszystko razem wymieszaj, na koniec dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Gotowe! Taką sałatkę możesz przygotować też z kapusty kiszonej. Smakuje równie dobrze.
Marchew na słodko
Składniki:
- 2-3 marchewki
- rodzynki
- miód
- sok z cytryny
- jogurt naturalny
- cynamon mielony
Marchewki zetrzyj na tarce według upodobania – mogą być grube oczka lub drobne. Rodzynki (ok. 100 g) wsyp do miseczki i zalej wodą na kilka minut.
Do salaterki dodaj 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę cynamonu oraz 100 g jogurtu. Wszystko wymieszaj. Do marchewki dodaj odcedzone z wody rodzynki, zalej przygotowanym sosem. Wszystko wymieszaj.
Marchew z jajkiem
Zdrowa, sycąca porcja sałatki. Składniki:
- 5-6 średnich marchewek
- 5-6 jajek
- czosnek
- jogurt naturalny
- sól
- ulubione zioła
Jajka ugotuj na twardo, odstaw do ostygnięcia. Zimne pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach. Marchewkę obierz i także zetrzyj na grubych oczkach. Połącz składniki.
Dodaj do tego posiekane 3 ząbki czosnku oraz świeże zioła (np. pietrucha). Przypraw solą i zagęść jogurtem. Możesz użyć też śmietany. Gotowe!
Sałatka warstwowa z marchewki
Składniki
- 2-3 marchewki
- 3 jajka
- 2 jabłka
- 100 g sera żółtego
- cebula
- czosnek
- sól
- mielony pieprz
- kefir
Jajka ugotuj na twardo, kiedy ostygną, zetrzyj na grubych oczkach. Podobnie zrób z marchewką, żółtym serem oraz jabłkami. Każdy z produktów trzymaj osobno.
Ćwierć cebuli drobno posiekaj. Następnie pozbądź się z niej goryczki. By to zrobić, zalej ją gorącą wodą, odcedź, zalej zimną wodą na 2 minuty, odcedź. Czosnek drobno pokrój, ale nie zalewaj już wodą.
Sałatkę układaj warstwowo. Spód zaczynasz od cebuli (ułóż w formie pełnego okręgu), na to jabłko, następnie jajko, marchew, czosnek i ser. Powtórz warstwy jeszcze raz, na koniec zalej delikatnie kefirem.