Lepszych ziemniaków nie jadłaś: Bałkańskie ziemniaki z masłem i czosnkiem. Ten przepis nie ma sobie równych.
22 363
Mam dla Was doskonały przepis na bałkańskie ziemniaki z masłem i czosnkiem, które zawsze robię na święta. To nasz ulubiony dodatek, który można szybko przygotować. Spróbuj i przekonaj się, że jeszcze lepszych ziemniaków nie jadłaś!
Potrzebujesz:
500 g ziemniaków
główka czosnku
plaster masła o grubości około 1 cm
odrobina oleju
tymianek
rozmaryn
kminek
pietruszka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój je na półksiężyce. Lekko skrop olejem (żeby się nie posklejały) i popieprz, nie sól. Czosnek obierz i skrop olejem, dodaj ziołami i zawiń w folię. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem ułóż ziemniaki i zawinięty czosnek.
Piecz w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut. Po upieczeniu obierz czosnek i rozgnieć widelcem. Roztop masło, dodaj czosnek, sól i posiekaną pietruszkę. Niech masło się roztopi, wtedy wmieszaj je z ziemniaki.
Dobrze wymieszaj i możesz podawać jako dodatek, z sałatką, z kefirem lub po prostu samodzielnie. Aby uzyskać więcej pikanterii, do gorącego masła możesz dodać jeden ząbek świeżo posiekanego czosnku.
Ziemniaki są naprawdę pyszne, na pewno Ci się spodobają. Życzę smacznego!