Tak dobrych kotlecików jeszcze nie jedliście: Serek wiejski do miękkości, cukinia do soczystości.
2 034
Pikantne kotleciki z cukinią to bardziej dietetyczna wersja jednego z głównych smaków dzieciństwa. Cukinia doda produktom soczystości, ale dla aromatu dodamy zioła.
Możesz wybrać pęczek według własnego gustu np. koperek, pietruszkę czy miętę. Wskazówka: lekko posól startą cukinię i odstaw na 5 minut, aby puściła sok, który następnie musisz odsączyć.
Składniki:
Twaróg 300 g
Cukinia 300 g
Jajko 1 sztuka
Sól 0,5 łyżeczki
Mąka pszenna 4-5 łyżki
Koperek do smaku
Pietruszka do smaku
Mięta do smaku
Olej słonecznikowy 2-3 łyżki
Przygotowanie:
W głębokiej misce wymieszaj twaróg z jajkiem i szczyptą soli. Dodaj startą i przeciśniętą cukinię i posiekane drobne zioła. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Uformuj masę dłońmi w rulon i pokrój na kawałki. Powinnaś otrzymać około 14-15 sztuk. Nadaj placuszkom okrągły kształt, a następnie spłaszcz je dłońmi.
Smaż przez 2-3 minuty po obu stronach na dobrze ogrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Rumiane kotleciki doskonale komponują się z sosem pomidorowym. Podawaj do stołu!
Nie zapomnij podzielić się wrażeniami z przepisu ze swoimi przyjaciółmi!