Cukiniowy Cud Czekoladowy: Idealne ciasto, które rozpływa się w ustach – łatwo i szybko.

Doskonałe i bardzo soczyste ciasto z cukinii, które przygotujesz naprawdę szybko i łatwo.

Nie czuć w nim nawet zapachu cukinii, ale dzięki niemu ciasto jest soczyste i bardzo elastyczne. Koniecznie wypróbuj ten fantastyczny i pyszny przepis.

Składniki:

  • 350 g cukinii
  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 dcl oleju
  • 250 g mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opcjonalnie:

  • rodzynki
  • orzechy
  • kawałki czekolady

Lukier czekoladowy (możesz użyć swojego ulubionego przepisu na lukier):

  • Masło
  • Kakao
  • mleko
  • Cukier puder
  • Kawałki czekolady

Dodatkowo:

  • Dżem – idealnie kwaśny

Przygotowanie:

Obierz cukinię. Jeśli jest to starsze warzywo, obierz je i usuń nasiona Jeśli jest to świeża, młoda cukinia, dokładnie umyj skórkę i również ją użyj.

Zetrzyj wszystko drobno. Teraz w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier i kakao.

Dodać startą cukinię, olej i jajka. Dobrze wymieszaj. Teraz do mieszanki możemy dodać rodzynki (napęczniałe w wodzie), kawałki czekolady lub posiekane orzechy.

Wszystko dobrze wymieszaj. Przełożyć na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny do 40 minut .

Po ostudzeniu smarujemy ciasto dżemem. I posypać czekoladą.

Polewę możesz przygotować według swojego ulubionego przepisu. Przygotowujemy polewę z masła, kakao, kawałków czekolady, cukru pudru, dodajemy kroplę mleka i rozpuszczamy na parze.

Ale można też przygotować prosty lukier, np. z bitej śmietany, w której roztapia się czekoladę, to już zależy od Was. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!