Nigdy nie jadłam tak fantastycznego mięsa: Wskazówka jak ugotować doskonałe wędliny.

Wędliny to chyba nieodłączny element świątecznej uczty.

Podawany z sałatką ziemniaczaną, puree, pieczywem lub jako przekąska. Jeśli chcesz przyrządzić zakupione wędliny naprawdę na najwyższym poziomie, koniecznie musisz znać te sztuczki.

Rzeźnik doradził, jakie wędliny wybrać i jak najlepiej je przygotować na świąteczny stół

Podstawą jest oczywiście kawałek wędzonego mięsa. Zaleca się preferowanie produktów rodzimych, ale większość z nas nie ma ich do dyspozycji i jesteśmy uzależnieni od zakupu mięsa w supermarkecie. Nie musi to jednak stanowić problemu i można z niego również przygotować pierwszorzędny specjał.

Najlepiej kupować wędzone mięso z udka lub karkówki. Mięso to jest soczyste i smaczne, idealne do wędzenia, a więc do dalszego przetworzenia. Jeśli nie masz uda lub karkówki, postaw na łopatki wieprzowe. Zawsze wybieraj wędliny w siatce, nie jest to aspekt estetyczny, ale według rzeźnika w tym mięsie jest mniej wody. Dlatego miej to na uwadze przy zakupie. 

Woda, w której gotujemy mięso, nie musi być solona. Do smaku dodajemy do wody liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i przyprawy – to podstawaJeśli chcesz, dodaj do wody cebulę, czosnek lub małą ostrą paprykę. ZAWSZE wkładamy wędzone mięso do wrzącej wody.

Mięso należy gotować 2-3 minuty na silnym ogniu, aby było napięte i soczyste. Następnie skręcamy płomień i gotujemy go tylko na bardzo małym ogniu poniżej temperatury wrzenia i przy 80-85 ° C .

Jak długo gotować?

Na podstawie wagi mięsa określamy jego czas gotowania. Gotujemy dokładnie tyle, ile waży. Jeśli mięso waży 1,5 kg, gotuj przez półtorej godziny. Mięso schłodzić w wodzie, w której zostało ugotowane. Dzięki temu kolor będzie ładny i wystarczająco soczysty.

Nigdy nie wylewaj bulionu, posłuży Ci jako baza np. do kapuśniaka lub zupy fasolowej. Resztki wędzonego mięsa można wykorzystać do przygotowania past. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!