Odkąd znam ten przepis, stale gości na moim stole: Zasmakuje absolutnie każdemu placek z kapustą i grzybami.
2 509
Uwielbiam wytrawne ciasta za to, że są sycące, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z ich przyrządzeniem poradzą sobie osoby nawet najbardziej niedoświadczone w kuchni.
Jednym z moich ulubionych słonych wypieków jest placek z kapustą. To zdrowe warzywo mam zawsze w lodówce – czeka na swoją kolej, by stać się składnikiem tego obłędnie pysznego wypieku!
Idealnie nada się by zaserwować go na kolacje, zabrać do pracy czy do szkoły jako pyszną przekąskę. Ale również gdy zaserwujesz go swoim gościom na rodzinnym spotkaniu będą zachwyceni!
Placek z kapustą i grzybami
Składniki
110 g mąki
120 ml kefiru
1 szczypta soli
0,3 łyżeczki sody
35 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
200 g kapusty
100 g pieczarek
0,5 cebuli
sól dla smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie
Drobno posiekaj grzyby i cebulę, osobno podsmaż na oleju. Do cebuli dodaj posiekaną kapustę i smaż przez kolejne 5-7 minut. Połącz przygotowane grzyby z kapustą i cebulą, solą, pieprzem i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, jajka, 20 ml oleju słonecznikowego, kefir i sodę oczyszczoną. Najpierw włóż nadzienie do naczynia do pieczenia, a następnie zalej je ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 min – w zależności od piekarnika.
Jeśli tak samo jak ja jesteś fanem kapusty w jakiejkolwiek formie, możesz użyć nie tylko klasycznej białej kapusty, dobrze sprawdzą się również brokuły, brukselka, czerwona kapusta, kalafior, a nawet kapusta pekińska!