Jak tylko zobaczysz przepis, też go zrobisz: Nie znam osoby, która by nie lubiła tego deseru.

Wyjątkowo kremowe i pyszne ciasto, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Raj dla Twoich kubków smakowych.

Składniki:

Spód:

  • 7 białek jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej lub półgrubej
  • 3 łyżki letniej wody

Lukier:

  • 1 łyżka mleka
  • Trochę rumu

Krem:

  • 7 żółtek jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 8 łyżek mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 50 g czekolady

Przygotowanie:

Spód: Wymieszaj 7 białek i stopniowo dodawaj cukier, mąkę i wodę. Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem. Pieczemy w 160°C na złoty kolor (około 25 minut). Pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, nakłuwamy je wykałaczką i polewamy lukrem. Przygotujemy go z 1 łyżki mleka i odrobiny rumu – wystarczy wymieszać.

Krem: Dobrze wymieszaj żółtka, mąkę, cukier, skrobię i 100 ml mleka. Dodaj mieszaninę do 7 łyżek gorącego mleka i gotuj przez 5 minut. Pozostaw śmietankę do ostygnięcia. Gdy śmietana ostygnie, dodaj 1 margarynę i dobrze ubij. Gotowy krem ​​rozsmaruj na biszkopcie.

Przygotuj bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i posmaruj ciasto. Następnie drobno posiekaj czekoladę i posyp! Życzymy smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!