Jak tylko zobaczysz przepis, też go zrobisz: Nie znam osoby, która by nie lubiła tego deseru.
41 385
Wyjątkowo kremowe i pyszne ciasto, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Raj dla Twoich kubków smakowych.
Składniki:
Spód:
7 białek jaj
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej lub półgrubej
3 łyżki letniej wody
Lukier:
1 łyżka mleka
Trochę rumu
Krem:
7 żółtek jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżka skrobi kukurydzianej
8 łyżek mleka
250 g margaryny
1 opakowanie bitej śmietany
50 g czekolady
Przygotowanie:
Spód: Wymieszaj 7 białek i stopniowo dodawaj cukier, mąkę i wodę. Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem. Pieczemy w 160°C na złoty kolor (około 25 minut). Pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, nakłuwamy je wykałaczką i polewamy lukrem. Przygotujemy go z 1 łyżki mleka i odrobiny rumu – wystarczy wymieszać.
Krem: Dobrze wymieszaj żółtka, mąkę, cukier, skrobię i 100 ml mleka. Dodaj mieszaninę do 7 łyżek gorącego mleka i gotuj przez 5 minut. Pozostaw śmietankę do ostygnięcia. Gdy śmietana ostygnie, dodaj 1 margarynę i dobrze ubij. Gotowy krem rozsmaruj na biszkopcie.
Przygotuj bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i posmaruj ciasto. Następnie drobno posiekaj czekoladę i posyp! Życzymy smacznego!